Psikolojik Operasyon (PO) I, Özellikle parti liderler kadroları için
Son zamanlarda Türk Kontracıları çokça PO'dan bahseder oldular. Bir avuç Türk'ün tekelindeki bilgileri sizinle paylaşmak istedim.. Bakalım bu Psikolojik Operasyon (PO) nedir, bir de bizim gözümüzle yazalım dedik. Aşağıdaki metin 1996'da kaleme aldığım fakat imkansızlıklardan dolayı yayınlayamadığım kitabımdan alınmadır..
-------------------------
-------------------------
Psikolojik Operasyonun planlanması
ABD savunma mekanizmasında, başarılı bir psikolojik operasyonun (PO) yapılması için hangi ögelerin gerektiği förmüle edilmiştir, şöyle (JEL vol.3 no.1 May 1995):
a) Görev açık bir şekilde tarif edilmelidir. Hedef grup hakkında temel bir analiz yapılmalı, mesela bu gruptaki kişi veya kişilerin saldırgana ya da direnişçiye (operasyonu hangi taraf düzenliyorsa) dost ya da düşman olduğu/oldukları kaydedilmelidir. Ayrıca bu gruba mensup kişilerin kuvvetli ve zayıf yanları kaydedilmelidir. Diyelim ki hedef grup bir üniversite kampüsünde örgütlenmiş olan legal bir öğrenci grubudur. Analizde bu gruba mensup insanların grup olarak ideolojileri açıklıkla saptanmalıdır. Gruba mensup kişilerin mümkünse ulusal kökenleri veya haritaları çıkarılmalı, kökenlerini hangi sınıftan aldıkları kaydedilmelidir. Kurulan örgüt devrimci ise, direnişçiye bakış açısı saptanmalıdır. Dost iseler, dostluk dereceleri açıkça belirlenmelidir. Bu kişilerin ayrıca ideolojik açıdan mı, pratik açıdan mı güçlü olduğu kaydedilmelidir. İdeolojik açıdan güçlü, fakat iş pratiğe döküldüğünde çekingen olan bir gruba karşı PO düzenlenecekse, onların ürkmelerine yol açacak pratikler önerilmemeli, sadece propaganda alanında ne yapabilecekleri saptanarak ona yönlendirilmelidirler.
b) Askeri operasyonların psikolojik sonuçları düşünülmelidir. Eğer söz konusu operasyon negatif bir etki yaratmışsa, bu etkinin pozitif hale getirilmesi için yeni ve düzeltici bir PO düzenlenmelidir. Eğer o kampüs esas alınarak bir askeri operasyon düzenlenmişse ve bu operasyon pekçok kişinin tutuklanarak işkence görmesine yol açmışsa, bu operasyonun negatif etki doğurması kaçınılmaz olur. O zaman bu negatif etkiyi kıracak esaslı bir savunma PO daha düzenlenmeli, mesela insan hakları konusunda saldırgana karşı şiddetli bir propaganda saldırısı düzenlenmelidir.
c) Mesaj, alıcısına ulaşabilir olmalıdır. Her psikolojik operasyon bir mesaj içerir. Eğer bir öğrenci muhitinde bir psikolojik operasyon yapılıyorsa, bu operasyon sadece hedef grubu alıcı olarak kabul etmeyebilir. Daha geniş bir kitleyi dolaylı hedef olarak almıştır. Bundan dolayı operasyonun olumlu sonuç vermesi, mesajın tüm kitleye ulaşabilir olması gerekir.
d) PO'ların hızla olumsuz (bir şekilde) sömürülmesi (mümkün) olduğundan, bunlar titizlikle planlanmalı ve eğer mümkünse önceden test edilmelidirler.
e) Sonuçlar sürekli olarak değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
f) Operasyon sahasını ve hedefini lokalize etmek veya değerlendirmek açısından hedef grup, hedef ülke veya hedef bölge hakkında tam bilgi (hazmedilmiş bilgi) sahibi olunmalıdır. Planlamanın çıkış noktası olarak (hedef objenin) politik, ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihi durumu iyi tanınmalıdır.
e) Planlayıcı, bütün olanaklarını kullanarak saldırganın/direnişçinin planlarına ve dayandığı kaynaklara vakıf olmalı ve bu plan ve kaynaklarla mücadele etmelidir.
f) Sonuçta saldırganın/direnişçinin kumanda, kontrol, haberleşme ağı ve bilgisayar sistemi (burada bilgi deposu) gibi belirleyici sistemler hakkında (C4: Command, Control, Communication, Computersystem) bilgi, bir PO'da etkili bir sonuç almak için belirleyicidir.
2007.12.15
Sirac Kekuyon (Bilgin)
2007-12-15
Gorusunuz