Kürdistan Tarihi ile ilgili çalışmamın I. Cildi Çıktı..

Kitabın adı; Kürdistan, Kürtler ve Tarihteki Yerleri-Toprağın Çığlığı..

Basıldığı yer; Berlin

353 Sayfa

Toplam dört cilt olarak planlanmış olan bu çalışmamın geri kalan kısmı çerçevesindeki yazılım aşaması, sağlık durumumdan dolayı çok ağır ilerliyor. Fakat direniyorum ve yazmaya devam ediyorum.

Önüme görev olarak koyduÄŸum çalışmanın I. Cildi; zamanımızdan 800.000 yıl öncesinden, yani Homo sapiens (zeki insan) denilen geliÅŸmiÅŸ insanın Afrika’dan çıkışını esas alarak baÅŸlıyor. Yaptığım etraflı çalışmada ilk insanların Afrika’nın doÄŸusunda oluÅŸtuklarını, bunların bir milyon yıl öncesinden itibaren yavaÅŸ bir süreç izleyerek dünyaya yayıldıklarını, eldeki antropolojik ve arkeolojik dellilleri deÄŸerlendiren bilim adamlarının çalışmalarını dikkatle elden geçirerek daha önceki bilgilerimi aÅŸacak bir ÅŸekilde netleÅŸtirdim. Bu ilk geliÅŸmiÅŸ insanların atalarının, Afrika’nın Güneyi, Afrika’nın Kuzeyi, Arap yarımadası, DoÄŸu Akdeniz ve en önemlisi Kürdistan’ın çekirdek bölgesi olan Toros-Zagros kavsinde yerleÅŸtiklerini bir zincir halinde izledim.

Kürdistan’ın çekirdek bölgesinde yerleÅŸen ilk insanlar buradan da bir kolllarının Aryanlar’ı oluÅŸturmak üzere Avrupa’nın doÄŸusu baÅŸta olmak üzere Ä°ngiltereye kadar yayıldıklarını delilleri ile ve belli bir metodolojinin ışığında ortaya koydum. Yine bir diÄŸer kolun Toros-Zagros çekirdeÄŸinden Ä°ndus Vadisine, oradan da Güney-DoÄŸu Asya’ya yayıldıklarını saptadım. Bir diÄŸer kol ise Kuzey-Asya’da Sarı Irmak Vadisi’ne yayıldıklarını, Tüm Asya’yı katederek Amerika kıtasına yayıldıklarını yine delillerin ışığında saptadım.

Kitabı hazırlarken bazı yasaklar koydum. Bunlar;

Tüm insanların eşit oldukları gerçeğinden hareketle,

-Irkçılığı yasak kabul etmeyi prensip edinmiş bir çalışma geliştirmeye özen göstermek gibi bilimsel bir tavra asla ters düşmedim.

-Belli bir ırka yamanmak, mesela illa da “Aryaniyiz” diyen söylemlere yönelmemek gereÄŸini öne çıkardım. Gördüğün gerçek ÅŸudur; Biz Aryaniler’in bir kolu deÄŸiliz.. Aryaniler bizim içimizden çıkmışlardır.. Veya biz Sami, Arami deÄŸiliz ve onlardan tamamen ayrıyız. Biz Hindustani ve Çini deÄŸiliz.. Aynı kökten, aynı primattan türeyen halklarız..

-Toplumlar’ın, ya da Kürt Halkı’nın oluÅŸum sürecinde sınıfsal ve tabakasal yapılanmayı ve bu çerçevede su yözüne çıkabilen iç mücadeleyi inkar gibi bir sapmayı red ettim..

Kitap esas olarak Kürdistan’ın oluÅŸum “macerasını”, Kürt Ulusu’nun oluÅŸum sürecini ele aldığı için baÅŸta çekirdek Kürdistan olmak üzere Halis kavsinden (Kızılırmak) tutun Parthia’ya kadar tüm kadim Kürdistan’ı incelemeye çalıştım. Bu yürüyüş tarzı ilerdeki ciltte daha da belirgin olacaktır.

I Cild’i hazırlarken çok önemli sürprizlerle karşılaÅŸtım. Gerek kendi bulgularım ve gerekse düzgün bir çalışma yürütmüş olan baÅŸka uluslardan araÅŸtırmacıların elde ettiÄŸi bulgular, OrtadoÄŸu Tarihi’ni yeniden yazmamız gerektiÄŸini açıkça ortaya koydu. Neler yok ki bize yanlış “yutturulan”.. Toplumsal geliÅŸmenin temeli olan bütün alanlarda ilkler hep Kürdistan’dan çıkmıştı. Bunlar saymakla bitmez.

Dünyanın ilk mükemmel mabedi Girê Navokê’de hala %95’inin açığa çıkarılmasını bekliyor. Tümü açığa çıktığında ilk hiyeroflif yazının da burada kullanıldığı görülecektir. Hele mabed inÅŸaatında geliÅŸtirilen geometri parmak ısırtacak kadar ileridir. Dünyanın ilk heykelinin ortaya çıkarıldığı Nevala Çorê az devrimci geliÅŸmeyi barındırmıyordu.

Åžanîdar maÄŸara-sitesinde ve bu sitenin açıldığı Çemî Zawî Åžanîdar’da ortaya çıkarılan harika toplumsal hiyerarÅŸi. En tepede bir kadın witch-doctor’un (büyücü doktor) bulunduÄŸu ve çeÅŸitli otlarla yürütülen tedavi hizmetleri.. Hacci Fîruz’da bulunan dünyanın ilk ÅŸarabı (Homa). Ä°lk hayvan ehlileÅŸtirme, ilk tekstil, ilk süt mamulleriile dünyaya ışık saçan KirmaÅŸan siteleri, ilk bitki “ehlileÅŸtirme” devrimi ile tanınan Jermo bilinmeliydi. Ä°lk “köy devlet” modelleri ve yine ilk açık hava siteleri ile tanınan Jarmo.. ilk müzik aletleri, ilk yaygın bakır iÅŸlemeciliÄŸi ile Kota Berçem civarı. Ä°lk bakır süs eÅŸyası ile tanınan Åžanîdar. Yeraltı ÅŸehirleri ile tanınan altı merkez Amed’in etrafında çember oluÅŸturmuÅŸ gibi durur.

Hele Halaf kültürü pek çok kanıyı yerle bir etmiş olan bir devrimler ağı yaratmıştır. Seramiği daha pratik hale getiren çark devrimi (wheel) bunlar arasındadır.

Malatya-Kotaberçem hattında yaratılan bakır işletmeciliği devriminden söz etmemek olmaz.

Dicle’nin kıyılarında, Qamışlo’ys yskın bir yerde inÅŸa edilmiÅŸ olan UrkeÅŸ Sitesi, harika tapınağı ile ve ticaret merkezi olma özelliÄŸi ile Kürdistan’ın çekirdek bölgesini iÅŸgal ederken elbete bunları gören en aÅŸağısından on araÅŸtırmacı Kürdistan’ı “medeniyetin beÅŸiÄŸi” (cradle of civilisation) olarak niteleyeceklerdi.

Kitap I. Cildi itibarı ile yazı öncesi kurulmuÅŸ ve yazılı tarih baÅŸladıktan sonra da devam etmiÅŸ, Horri (Hurri), Elam, Guti, Lullubi ve Kassit devletleri’ni yaÅŸadıkları tarihleri itibarı ile içeriyor..

Hazırlarken en fazla zahmet çektiÄŸim beÅŸ çalışmamdan biri olan (ki bu çalışmalarım Kürdistan’ın en ciddi çalışmalarının en ön saflarında yer alır) bu Kitap büyük bir ihtimalle Almanya’da ve Ä°sveç’te internet vasıtası ile satışa sunulacaktır. Satışlar 70 bin Ä°sveç Kronu’nu geçen kitap masrafını karşılarsa bize yeter..

2011-04-14

A Sirac Kekuyon