Güney Seçimleri’nin ÅŸifreleri

Önce kendim ile ilgili bazı saptamalarda bulunayım: Benim Sirac Kekuyon olarak bu saatten sonra hiç bir lidere, organizasyona veya herhangi bir grup tarafından pohpohlanmaya ihtiyacım yoktur. Bana ÅŸu anda iki yıl ömür biçilmektedir. Bu durumda, ömrünü Kürdistan’a vermiÅŸ bir insan olarak kime yaslanmaya ihtiyacım olabilir? Ben Kürdistan’ım, partim Kürdistan’dır. Bu kadar.

Konuma geçiyorum:

Güney Seçimleri’nde oy dağılımı doÄŸru okunursa bence önemli sonuçlar görülecektir. Bunlar düz rakkamların deÄŸil, rakkamların arkasındaki ÅŸifrelerin çözülmesi ile görülebilecektir. Åžimdi bu ÅŸifreleri çözelim:

-Birincisi; Kürdistan Halkı, iki büyük partinin desteklediÄŸi Mesut Barzani’yi ilk direkt halkoyu ile baÅŸkan seçmiÅŸtir. Bu durumda hiç kimsenin itiraz edemeyeceÄŸi zafer söz konusudur. Ben ce bu zafer Kürt Milleti’nin ve Kürdistan Halkları’nındır. Barzani’nin rakibi mirawdeli’yi tanırım. Avrupa’da kiÅŸisel baÅŸarıları vardır. Ama, Kürdistan Halkı’nın yakın zamanda çektiÄŸi acıları bilse bile doÄŸru bir ÅŸekilde yorumlayamaz. “Uzaktan bakan” bir bilim adamı, iyi bir siyaset adamı olabilir mi, buna Kürt Milleti’nin bir kesimi cevap vermiÅŸtir: Hayır!

-Ä°kincisi; Parlamento seçimleri’nde de zafer yine ÅŸu ana kadar süreci yürütenlerin olmuÅŸtur. Benim bütün endiÅŸem parlamento seçimlerine iÅŸtirak eden ve kendisini “reforumcu”, “deÄŸiÅŸimci” olarak ilan eden NoÅŸirwan’dan kaynaklanıyor. Seçim’den sonra ilk iÅŸi Ä°slami-Komunist ve Celal Talabani’nin eski dostları olan zatların içinde yer aldığı liste liderleri ile ortak bir bildiri yayınlayarak seçim sonuçlarını tanımama eÄŸilimine girmesidir. Mübarek kendisini Ä°ran Seçimleri’nin maÄŸlup adamı Musavi ile özdeÅŸleÅŸtirmesidir. Batı’nın taktik olarak desteklediÄŸi gösterileri Kürdistan’da da yapmayı düşünüyor olabilir, ama.. Evet, ama ÅŸunu görmesi lazım; Batı bir blok halinde seçimlerin meÅŸruiyetini onaylamış bulunuyor. 50 bin gözlemcinin, neredeyse tümünün, raporları bu yönde.

-Üçüncüsü; Kürdistan Halkı Ä°slami partilere “kırmızı kart” göstermiÅŸtir. Geçen seçimlere nazaran; aralarına komünistleri, Talabani’nin eski müttefikleri ZahmetkeÅŸan’ı ve PSDK’yi de alan Ä°slamiler gerilemiÅŸ, ana muhalefeti Goran’a terk etmiÅŸlerdir. Bu sonuç, Irak’ın geneli ile Kürdistan arasında büyük farkı da ortaya koymaktadır. Åžii bir merkezi iktidar ve Sun’i bir el-Ambar yerel iktidarı Araplar’ı kuÅŸatmışken, Kürdistan din özgürlüğünün garanti altına alındığı demokratik, yüzü bilime dönük bir hayat garantisi aramıştır. Bu listenin üçüncü sıraya düşmesi Kürdistan Halkı’nın kafa yapısını da ortaya koymaktadır. Fakat daha henüz alınacak çok yolun olduÄŸunu da unutmayalım.

-Dördüncüsü; Kürdistan Halkı aşırıcı Türkmenler’e ve dini azınlık olayı sömüren kiÅŸi ve listelere asla itibar etmemiÅŸtir.

-BeÅŸincisi; Vilayetlerdeki oy dağılımına baktığımızda, Hewlêr’de ve Dohok’ta Kürdistani Liste açık farkla önde iken (Hewlêr’de 400 bin’e karşılık tüm muhalefet 154 bin oy, Duhok’ta 338 bin’e karşılık tüm muhalefet 62 bin alabilmiÅŸtir), Süleymanîye’de Goran ve Ä°slami liste 410 bin, Kurdistani Liste 253 bin oyda kalmıştır. Åžunu unutmayalım ki Süleymanîye NoÅŸirwan’ın çok büyük propaganda olanaklarına sahip olduÄŸu ve gerçekleri istediÄŸi kadar saptırabildiÄŸi bir merkezdir. Celal Talabani’nin YNK’yi hemen ve yeniden yapılandırmaya baÅŸlaması çok ÅŸeyi geri aldıracak bir tavıra dönüşebilir. Ama bence Talabani’nin asıl hamlesi, “ÅŸerrê navxweyî”de NoÅŸirwan’ın rolu konusunda elinde bulunan belgeleri açıklaması olmalıdır. Tabii ki bunun ÅŸartı, Noşîrwan ve arkadaÅŸlarının Kürdistan’da dağılma sürecini baÅŸlatmasıdır.

-Altıncısı; Genel itibarı ile bu kritik süreçte, Kürdistan’ın ayakta kalması veya yeniden iÅŸgale uÄŸraması asıl düşünülecek noktadır. Bu konuda soÄŸukkanlılığa büyük ihtiyaç vardır. Unutmayınız, bu süreçte baÅŸka bir Kürt’ü ezmeye kalkmak, aslında Kürdistan’ın geleceÄŸine kurÅŸun sıkmakla eÅŸtir. Seçim sonuçları maalesef bu konuda fazla ümitli olmamıza el vermiyor. Bence her Kürt seçimi kaybedenlere baskı yaparak sonuçları kabullenmelerini saÄŸlamaya çalışmalıdır. Ä°nsanlar, ortada paylaşılacak hiç bir kazancın olmayacağı bir ölüm sürecine neden bu kadar körükle gidiyorlar anlayamıyorum. Süreç normal deÄŸildir. Canavarlar ÅŸimdiden iÅŸtahları kabarmış bir vaziyette ABD Güçleri’nin ortadan kaybolmalarını bekliyorlar.

Kürtler bunlarla uÄŸraşırken, Türk Devleti yeni bir oyalama veya Kürtler’i bölme planını sunmanın hazırlığı içindedir. Türk İçiÅŸleri Bakanı’nın açıkladığına göre ErdoÄŸan Hükümeti’nin üstünde çalıştığı plan; Genelkurmaylarının, MÄ°T’lerinin, devletlerini oluÅŸturan kurumlarının üstünde anlaÅŸmaya vardığı bir plandır. Bu çerçevede tüm Türk sivil kuruluÅŸlarının, Siyasi Partileri’nin, basınının desteÄŸine ihtiyaçları vardır. Meseleye “milli” bir perspektifle bakılması gerektiÄŸini söylüyor...

Kürtler ise sanki bağımsızlıkları kazanmış gib davranıyorlar. Sanki hiç bir dış tehdit altında deÄŸillermiÅŸ gibi.. Oysa Türk Devleti her aÅŸamada Kürtler’i tehdit ediyor, baskı altında tutuyorlar.. Gel de çık iÅŸin içinden..

2009-07-30

A Sirac Kekuyon